Ostalo

Kako da biste dobili osloboditi od cvjetnih grmova

Često se dogodi da se iskusni i početnici vrtlari u saksiji sa sobnim biljkama pojave na cvjetnim pupoljcima. Ovi mali insekti ne samo da narušavaju život ljudi, lete posvuda i pritišću se u hrani, već uzrokuju i značajnu štetu na samoj biljci. Kako biste se riješili ovih štetnih insekata, možete koristiti različite metode, koje će biti opisane u nastavku.

Značajke cvjetnih grmova

Cvjetne bazge, koje se u nauci nazivaju sciarides, jako vole vlagu. Zbog toga njihov izgled može izazvati pretjerano učestalo zalijevanje biljaka kada supstrat u loncu nema vremena za sušenje. U pravilu se pojava molova pojavljuje zimi. Odrasli ne predstavljaju opasnost za cvijet, ali mogu nadražiti stanovnike kuće. Međutim, ličinke ovog insekta prilično snažno štete korijenovom sustavu biljke, uslijed čega čak može i umrijeti. U slučaju da postoji puno ličinki (koje se mogu smatrati u tlu bez posebnih uređaja), transplantacija se ne može izostaviti. Novo tlo mora biti podvrgnuto postupcima dezinfekcije i liječenju posebnim lijekovima dizajniranim za borbu protiv scyarida.

Zapamtite da se s cvjetnim i voćnim melemima morate baviti na različite načine, pa prvo saznajte kakve vrste insekata ste dobili.

Preventivne mjere

Da biste izbjegli pojavu midge, morate se držati vrlo jednostavnih pravila:

  • potrebno je sistematski otpuštati supstrat u saksiji za cvijeće;
  • tlo u loncu ne bi trebalo dugo biti vlažno;
  • redovno pregledavati cvijet i uklanjati odumrle lišće ili blede cvjetove;
  • Voda samo čistom vodom, kao "meso", "kafa", kao i "čajna" voda može provocirati pojavu klinova.

Ne zaboravite da je glavni razlog pojave sciarida vlažno tlo. Da bi se to spriječilo, potrebno je navodnjavanje tek nakon što se gornji sloj tla osuši za 1-1,5 cm. Zalijevanje je potrebno mekom vodom. Ako imate samo tvrdu vodu, možete je omekšati vrelom, smrzavanjem, taloženjem, kao i zakiseljavanjem treseta.

Načini borbe protiv cvjetnih grmova (sciaridam)

Nekoliko je načina koji će pomoći u što kraćem roku da se istrebe svi scyaridi.

  1. Najekonomičniji način je korištenje najčešće šibice. Za rezervoar srednjeg kapaciteta trebate koristiti samo 4 šibice. Umetnite ih u tlo s glavama nadole, a zatim blago navlažite supstrat. Potrebno je izvršiti sistematski pregled šibica, kako bi se ovo izvuklo iz zemlje. Čim vidite da na njima ne ostaje sumpor, promijenite šibice na nove. U većini slučajeva, za potpuno uništenje šibica, dovoljno je zamijeniti šibice 4 puta.
  2. Trebat će vam slaba otopina kalijevog permanganata. Mora se koristiti za sistematsko zalijevanje cvijeta. Ali zapamtite da ako je koncentracija otopine jaka, tada može izgorjeti korijenski sistem biljke.
  3. Zalijevajte biljku blagom otopinom sapuna.
  4. Ogulite 3 glavice belog luka i sitno nasjeckajte. Sipajte ih u posudu u koju stavite 1 litar svježe prokuhane vode. Smjesa koja se infuzirala 4 sata mora biti filtrirana. Zemljivim delom cveta prskajte raspršivač i poškropite ga supstratom u loncu. Imajte na umu da će nakon obrade soba mirisati na češnjak.
  5. Kora od naranče mora se podijeliti na komade i zaglaviti u zaraženom tlu.
  6. Luk narezati po dužini. Postavite ih na površinu tla, istodobno okrećući rez.
  7. Raptor takođe može pomoći da se riješite cvjetne mokshe.
  8. Trebat će vam olovka za insekte (na primjer, „Masha“). Na samom kontejneru nacrtajte trake, a mrlje olovkom pospite po površini tla.
  9. Možete koristiti hemikalije poput: "Bazudin", "Thunder-2" ili Fly-eater.

Pogledajte video: Robert Mugabe Dead 2019 6th September (Maj 2024).