Biljke

Elegantna palma

Palm se oduvijek smatrao utjelovljenjem elegancije, što kući daje posebne značajke sofisticiranosti. Većina palmi raste sporo, pa su veliki primjerci skupi. Ali od male biljke uz pravilnu njegu, možete dobiti impresivan primjerak.

Čučanj Chameerops (Chamaerops humilis)

Rasprostranjeno je mišljenje da sve palme vole vruće sunčevo svjetlo i preferiraju suv zrak, ali to je zabluda. Prije svega, treba palmi omogućiti hladnu zimu, gdje temperatura zraka ne bi trebala biti niža od deset stepeni. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost, osim ako niste sasvim sigurni da vam dlan treba. Palme trebaju plodno tlo i dobru drenažu. Biljka se presađuje samo kad je to potrebno, jer palma ne podnosi nikakvo oštećenje korijena. Novo tlo mora biti dobro zbijeno. Ljeti i proljeće zalivajte palmu obilno, a zimi umjereno. Često ga treba prskati ili brisati vlažnom spužvom. Ne preporučuje se upotreba aerosola za poliranje palmi.

Howea forsteriana

Ako se vrhovi lišća na dlanžu smedje, to znači da mu je osigurano nedovoljno zalijevanje, zrak u sobi je previše suh ili obrnuto - previše je hladno. Pojava smeđih mrlja na lišću palme ukazuje na to da je biljka postala bolesna - kao rezultat hipotermije ili učestalog zalijevanja. Treba obrezivati ​​sve takve listove. Žuto lišće na palmi ukazuje na loše zalijevanje i nedovoljnu prehranu. Popisani donji listovi ne bi trebali izazivati ​​zabrinutost - oni jednostavno odumiru i obično se odsjeku. Smeđi vrhovi na listovima odrezani su makazama, ali kako ne bi ozlijedili zdrav dio njih. Za dlanove koji su previše kruti, umjesto rezača koristite malu pilu.

Chamedorea graciozna (Chamaedorea elegans)

Ne rastu sve vrste palmi, mnoge su toliko male da bi se mogle koristiti za mali vrt na prozorskoj dasci. Od žilavih i visokih primjeraka može se savjetovati "čučanj Chameropa". Palme mogu rasti na otvorenom terenu pri laganom mrazu. Howera Forster je vrlo dobra za zatvoreno dvorište s palmama. Raste polako i može podnijeti slabo osvjetljenje. „Kanarski datum“ preferira sunčevu svjetlost, ali listovi moraju biti zaštićeni od opeklina od sunca. Od nepretencioznih i niskih dlanova najbolje je odabrati "Elegantnu Hamedoreu". Mlade biljke često daju cvijeće. Veoma zanimljiv, ali kapriciozan je „Kokosovi orasi“. Ovo je stablo kokosa koje se uzgaja iz oraha. Čak i mlada koks palma dostiže visinu od 1,8 m, tako da je teško održavati biljku u stanu s niskim stropovima.

Pogledajte video: Elegantna frizura za kracu kosu (Maj 2024).